Orthodontie

Orthodontie

De leeftijd waarop je kan starten met orthodontie kan sterk variëren. Zo zijn er afwijkingen die we alleen kunnen corrigeren als de patiënt nog in de groei is, maar veel afwijkingen zijn ook te corrigeren als de patiënt niet meer groeit.

Al op hele jonge leeftijd kunnen we aan de stand van de kaken en aan de vorm van het gezicht zien dat er te weinig ruimte zal zijn voor het blijvend gebit waardoor de tanden en kiezen niet goed op elkaar zullen passen. Hierdoor slijten de tanden en kiezen verkeerd en vlugger af zodat men op latere leeftijd problemen krijgt. Meestal komt dit omdat of de onder- of de bovenkaak te klein is.

Vaak is dit in combinatie met een te smalle bovenkaak waardoor de tanden en kiezen van het melkgebit niet goed op elkaar passen. Hierdoor kan het gezicht scheef groeien. Ook ademen kinderen hierdoor door hun mond in plaats van door de neus waardoor ze onrustig slapen. Ook is het natuurlijk systeem dat in de groei zorgt dat de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak op de juiste manier op elkaar gaan passen ontregeld.

Daarom starten we al op jonge leeftijd met orthodontie. Dit kan als er nog geen tanden en kiezen gewisseld zijn met een myobrace. Dit is een uitneembaar bitje waarmee kinderen oefenen hun tong op de juiste plaatst te houden en door hun neus adem te halen. Op het moment dat de eerste tanden en kiezen zijn gewisseld kunnen we starten met vaste beugels om de grootte en de breedte van de kaken te corrigeren. Doordat er zo voldoende plaats gemaakt wordt voor het blijvend gebit hoeven er eigenlijk nooit kiezen verwijderd te worden. Ook hoef je hierdoor nooit met een buitenboordbeugel naar school.

Omdat we al op jonge leeftijd starten met orthodontie zijn we vaak al klaar voordat kinderen naar de middelbare school gaan en het ‘stom’ vinden om een beugel te hebben.

Bij volwassenen zien we soms dat tanden en kiezen scheef zijn afgesleten doordat tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Om dit te kunnen herstellen is het soms nodig om eerst met een beugel de tanden op de goede plaats te zetten. Omdat mensen steeds ouder worden en het belangrijk vinden er goed uit te zien zijn er steeds meer volwassenen die een beugel hebben. Zo was er een meneer van 80 jaar die steeds op zijn lip beet door een tand die uit de rij stond en daarom graag een beugel wilde. Je weet nooit hoelang je er nog plezier van hebt.

Een beugel is dus voor alle leeftijden en het moment waarop we kunnen starten is sterk afhankelijk van het probleem.