Implantologie

Implantologie

Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroonbrug, of kunstgebit. Wij werken binnen onze praktijk met Nobel Replace, Nobel Active en Camlog implantaten.

Waarom heeft u een implantaat nodig?
Als u een tand of kies mist kunt u een implantaat laten plaatsen. Op het implantaat wordt dan een kroon geplaatst. Mist u meerdere tanden of kiezen dan kan er ook een brug geplaatst worden of een verankering voor uw gedeeltelijke kunstgebit (frame of plaatje), kronen en bruggen worden gemaakt door 4Dental Tandtechniek.
Draagt u een kunstgebit en is er te weinig houvast in de kaak waardoor het kunstgebit niet (meer) goed zit, dan kunnen er 2 of 4 implantaten geplaatst worden. Daarna wordt er een volledige prothese gemaakt die vastklikt op de implantaten (klikgebit). Wanneer uw huidige prothese nog in goede staat is wordt deze aangepast door de Tandtechnieker zodat deze vast klikt op de implantaten. Wij werken samen met Excent Tandtechniek gevestigd in Helmond.

Vergoeding:
Mocht u volledig tandeloos zijn (met een zo goed mogelijk aangepaste volledig onder- en boven prothese) en een ernstig geslonken kaak hebben, waardoor ernstige vermindering van de kauwfunctie kan optreden, is het mogelijk -na een aanvraag bij uw desbetreffende zorgverzekeraar de kosten voor een implantaatbehandeling grotendeels vergoedt worden.

Hiervoor moet wel een machtiging verleend worden. De zorgverzekeraar moet het met de tandarts-implantoloog eens zijn dat er sprake is van ‘medische noodzakelijkheid’ om een behandeling uit te voeren.
Tenzij u verzekerd bent bij CZ, met deze zorgverzekeraar hebben wij een contract en hier hoeft dus geen machtiging voor worden aangevraagd.

3D röntgenopname (CBCT scan):
Binnen onze praktijk werken wij met de nieuwste technologieën om zo de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Hoe nauwkeuriger en veiliger wij kunnen werken, des te minder we voor verrassingen komen te staan. Dat is zowel voor ons als voor u een groot voordeel! Daarom maken wij vooraf een 3D foto met onze CBCT scan (Cone Beam Computer Tomografie).
Een CBCT-scan creëert namelijk een haarscherp en zeer
nauwkeurig beeld van het gebit en het kaakbot op driedimensionale wijze. Dit biedt meer zicht in de situatie.
dan wanneer er conventionele röntgenfoto’s worden gemaakt. De scan geeft méér en nauwkeuriger informatie over het gebied waar de implantaten geplaatst moeten worden. Ook geeft het meer duidelijkheid over bijvoorbeeld botvolume, maar ook waar een zenuwkanaal loopt of waar wortelresten zitten.

Botopbouw:
Een implantaat staat stevig doordat er voldoende kaakbot omheen aanwezig is. Wanneer een tand of een kies verloren gaat, gaat ook de functie van het omringende kaakbot verloren, daardoor resorbeert het kaakbot. Met andere woorden, het kaakbot slinkt.

Wanneer een tand of kies verloren gaat door een ontsteking aan de wortelpunt of aan het omringende tandvlees gaat dit vaak gepaard met verlies van het omringende kaakbot. Er zijn dus situaties waarbij er niet voldoende kaakbot is om houvast te bieden aan het implantaat. In die gevallen zal er kaakbot gecreëerd moeten worden. Wanneer er niet al te veel kaakbot verloren is gegaan, kan de plaatsing van het implantaat samen gaan met de botopbouw.

Soms is het verlies van kaakbot echter dusdanig dat het implantaat niet geplaatst kan worden. Er zal eerst een botopbouw plaats moeten vinden. In tweede instantie kan over gegaan worden op het plaatsen van het implantaat. De inhelings periode varieert van 3 tot 6 maanden.

Algemene informatie:
Het plaatsen van implantaten vindt plaats onder plaatselijke verdoving en geeft normaliter weinig na bezwaren.
Bot groeit in ongeveer 8-16 weken vast aan implantaten, waarna er kronen, bruggen of een klikprothese op bevestigd kunnen worden.
De eerste tijd na de operatie moet u voorzichtig zijn met het implantaat en belasting ervan voorkomen. Een goede mondhygiëne is van groot belang voor succes op lange termijn. Wanneer u rookt en uw mondhygiëne niet op orde is startten wij niet met de behandeling tot implanteren!

Kroon- en brugwerk:
Sinds kort werken we ook binnen onze praktijk met de digitale afdruk methode om implantaten af te drukken voor kroon- en brugwerk. In plaats van een gebitsafdruk wordt er een intra-orale scan van het implantaat gemaakt. Het scanapparaat is vergelijkbaar met een minicamera die heel veel foto’s van uw gebit en het implantaat maakt. Al deze foto’s worden met elkaar samengevoegd tot één 3D foto van uw gebit, inclusief het implantaat. Op basis van deze 3D foto, wordt de kroon op het implantaat gemaakt.
Het maken van een intra-orale scan is niet alleen prettiger dan het nemen van een afdruk, het is vaak ook sneller. Daarnaast wordt ook de kleur van uw tanden en kiezen geregistreerd door de intra-orale scanner. Op deze manier is de kleurbepaling van de kroon vaak nauwkeuriger en heeft de kroon op implantaat uiteindelijk een natuurlijke uitstraling. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het maken van een digitale scan zelfs nauwkeuriger is dan een conventionele gebitsafdruk omdat vervorming van het afdrukmateriaal niet meer van invloed is op het eindresultaat. Een mooie blijk dat het gebruik van de nieuwste technieken de zorg van onze patiënten sterk verbetert! Hiervoor werken we samen met het Tandtechnisch laboratorium 4-dental.